Πειρατία στον Ωκεανό

Pilou Asbaek
Πειρατία στον Ωκεανό (The Hijacking) Πρωτότυπος τίλος: Kapringen (2012)
Είδος Περιπέτεια
Σκηνοθεσία Tobias Lindholm
Διάρκεια 103
Τιμητικές Διακρίσεις Göteborg Film Festival: (Προτάθηκε) Dragon Award, 2013, Bodil Awards: Best Film (2013) Διεύθυνση Video / HQ

Συνηθισμένοι στη ζωή στη στεριά είμαστε πλήρως αποκομμένοι από τη ζωή στη θάλασσα. Στους ωκεανούς πλέουν αμέτρητα καράβια διακινώντας εμπορεύματα - ζωτικά για την ύπαρξη μας. Επάνω στα πλοία, άνθρωποι υπό σκληρές συνθήκες αγωνίζονται να κερδίζουν τα προς το ζην. Οι κίνδυνοι εκτός από τα καιρικά φαινόμενα (θύελλες, καταιγίδες, τρικυμίες), τα μηχανικά (ένα ολόκληρο εργοστάσιο βρίσκεται στα έγκατα του πλοίου με μηχανήματα σε λειτουργία), υπάρχουν και οι πολεμικοί κίνδυνοι - μέσα σ' αυτούς η πειρατία. Η πειρατία μπορεί να γίνει για την αιτία ζήτησης χρημάτων με ομήρους το πλοίο και το πλήρωμα του.

Pilou Asbaek 
Αυτό είναι το θέμα της ταινίας Η Πειρατία στον Ωκεανό (The Hijacking),- 2012, του Δανού σκηνοθέτη Tobias Lindholm. Το φορτηγό - Δανέζικης πλοιοκτησίας πλοίο Rozen,, πλέει στον Ινδικό Ωκεανό, στο δρόμο της επιστροφής στη πατρίδα για το πλήρωμα - ιδιαίτερα του μάγειρα Mikkel, που ανυπομονεί να συναντήσει τη γυναίκα και την κόρη του, όταν πιάνεται από Σομαλούς πειρατές που ανεβαίνουν πάνοπλοι στο πλοίο και το συλλαμβάνουν πιάνοντας όλους τους ναυτικούς ως ομήρους. Μεσολαβητής τους - ένας από αυτούς o Omar, που μιλάει Αγγλικά, θα είναι εκείνος που θα διαπραγματεύεται με το εφοπλιστικό γραφείο για τα λύτρα.

Από τη μια μεριά το πλοίο και οι συνθήκες που επικρατούν σ' αυτό μετά την πειρατία, από την άλλη η Κοπεγχάγη με τα πολυτελή γραφεία της εταιρείας και τον μεθοδικό και αναλυτικό διευθύνοντα σύμβουλο - ιδιοκτήτη της πλοιοκτήτριας εταιρείας Peter Ludvigsen - που υποδύεται με θαυμαστή πειστικότητα ο Soren Malling.

Soren Malling
Από τη μια μεριά η λαχτάρα της επιστροφής μαζί με την ενασχόληση σην μικρή κουζίνα του μάγειρα του (Pilou Asbaek) πλοίου ετοιμάζοντας το φαγητό για το καπετάνιο και το πλήρωμα ολημερίς στα φουσκωμένα κύματα του ωκεανού, από την άλλη οι κομψά και ακριβά ντυμένοι άνθρωποι της εταιρείας μέσα από τα πολυτελή γραφεία κοιτώντας από τα στορ του γυάλινου με μπετόν ουρανοξύστη με τον ιδιοκτήτη και τον έμπιστο του Lars (Dar Salim) να διαπραγματεύεται για αγορές, για ναυλώσεις το ύψος του τιμήματος όσο πιο συμφερτικό γίνεται για την εταιρεία.

Όπλο πάντα στη διαπραγμάτευση η αποχώριση από τις συνομιλίες με επωδό πως δεν οδηγούν κάπου. Ψυχροί λοιπόν, ατσαλάκωτοι, αγέλαστοι έχοντας το οικονομικό συμφέρον στην εμπροσθοφυλακή των κινήσεων τους.
Απορεί λοιπόν κανείς πως αυτοί οι ψυχροί διαπραγματευτές δεν αφήνουν στο έλεος των πειρατών το πλοίο τους αφού όπως λέει ο ιδιοκτήτης δεν αξίζει πάνω από 15 εκατομμύρια δολλάρια - ποσό που ζητάνε οι πειρατές για να αποχωρήσουν από το πλοίο. Στο έλεος των πειρατών το πλήρωμα που βέβαι θα σκότωναν αποχωρώντας χωρίς τη χρηματική ικανοποίηση τους.

Σε επαφή με τις οικογένειες των πληρωμάτων ο ιδιοκτήτης Peter Ludvigsen, θα κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει το πλοίο επί 100 και πλέον μέρες που διαρκούν οι ολιγόλογες συνομιλίες απελευθέρωσης και τους επιβαίνοντες ναυτικούς.

Peirateia ston okeano (2012) on IMDb
Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μέσω τηλεφώνου ή φαξ, έχοντας επιστρατεύσει τη βοήθεια ενός εμπειρογνώμονα (Connor Julian) στις απαγωγές για να συμβουλεύει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους πειρατές θα κλείσει η συμφωνία στο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων αντί για τα αρχικά 15, το πλήρωμα θα ελευθερωθεί, με κόστος το θάνατο από έναν Σομαλό του καπετάνιου, όταν ο τελευταίος θα προσπαθήσει να πάρει πίσω τη χρυσή βέρα του μάγειρα που ο πειρατής, με την απειλή να τον σκοτώσει του είχε πάρει ενώ την είχε κρεμασμένη στο λαιμό του.

Ένα εξαιρετικό έργο με πολύ καλούς ηθοποιούς, κατατάσσει τον σκηνοθέτη του στη πρώτη γραμμή των Σκανδιναυών σκηνοθετών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τον Λουκίνο τον γνώρισα στο Σπολέτο...

Jules και Jim

Έγκλημα στο Ψυχικό ⌚